Monday, December 17, 2012

KEISTIMEWAAN WANITA DALAM PANDANGAN ISLAM

Sungguh luar biasa Allah menciptakan manusia sebagai mahluk yang sempurna, dan dibekali pula dengan kodrat bagai tiang penyanggah yang slalu dibawa kemana pergi dan suatu saat nanti Allah SWT akan menggantikannya menjadi kebajikan apabila tiang itu dipergunakan dan diletakannya ditempat yang baik dan benar.Wahai wanita berbahagialah karena begitu banyak kelebihan dan keistimewaan yang dianugrahkan kepada kita. Dan jadikanlah anugrah ini sebagai batu permata penghias taman Syurga FirdausNya, amien.

Wahai kaum Ayah/Suami/Kakak Lelaki/Anak Lelaki(kaum ADAM), mulailah dari sejak dini memuliakan wanita baik itu Ibu/Istri/Kakak Perempuan/Anak Perempuan. Karena yang demikian itu Allah menjanjikan Surga. (HR Abu Dawud).


''Barangsiapa mempunyai anak perempuan, tidak dikuburkannya anak itu hidup-hidup, tidak dihinakannya, dan tidak dilebihkan anaknya laki-laki dari perempuan itu, maka Allah memasukannya ke dalam surga dengan sebab dia" Sebagai wanita Allah menciptakan dan memberi segala keistimewaannya, cobalah kita (kaum wanita) mempelajari dari pandangan ISLAM ini dan jadikan suatu keistimewaan itu sebagai cermin hidup kita. Bagian dari keistimewaan wanita, yang dipandang ISLAM ; Doa wanita lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki dan ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W. akan hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takutkan Allah S.W.T. dan orang yang takutkan Allah S.W.T. akan diharamkan api neraka keatas tubuhnya.
Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan dari pada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan keturunan Nabi Ismail A.S.Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.

Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga. Daripada Aisyah r.a. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

Aisyah r.a. berkata "Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W., siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ? Jawab baginda,"Suaminya." "Siapa pula berhak terhadap lelaki ?" Jawab Rasulullah S.A.W. "Ibunya." Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana saja yang dia kehendaki. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun). Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan-Nya. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.pabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000 lelaki yang jahat. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baikdaripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (ASI) akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap tetes susu yang diberikannya. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari karena menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai dibaitullah. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala12 tahun sholat.Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2 thn), maka malaikat-malaikat dilangit akan kabarkan berita bahwa syurgawajib baginya.Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa. Jika wanita memicit/mijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.

Wanita yang meninggal dunia dengan keridhoan suaminya akan memasuki syurga.Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang menutupi auratnya di dunia ini dengan istiqamah.Jadikanlah Cermin yang indah dalam hidup kita, agar kita dapat melihat semuanya menjadi indah, dan keindahan dapat menjadikan sosok wanita cantik dan budiman sebagai bekal diakherat "

No comments:

Post a Comment

INFORMASI PENTING

Silahkan Download

 1. FROM ISIAN SISWA KELAS X TP.2018/2019
 2. PENERIMAAN SISWA BARU TP 2018/2019
 3. PENGUMUMAN KELULUSAN TAHUN 2018
 4. Kalender Pendidikan Tahun Pelajaran 2017/2018
 5. Contoh Penulisan Nomor Ijazah 2017
 6. Juknis KSM 2017
 7. Juknis AKSIOMA 2017
 8. JUKNIS PENULISAN IJAZAH 2017
 9. Juknis AKSIOMA 2017
 10. Juknis KSM 2017
 11. Juknis LKTI 2017
 12. Jadwal UNPK UAMBN USBN dan US Th 2017
 13. POS UAMBN-KISI2 SOAL- MA IPA/IPS/BAHASA Th 2017
 14. POS UAMBN-KISI2 SOAL- MA KEAGAMAAN Th 2017
 15. POS UAMBN DAN KISI2 SOAL UNTUK MTS Th 2017
 16. POS UN SMA tahun 2017 Final
 17. Kisi-kisi UN SMA 2017
 18. SK USBN tahun 2017 BSNP
 19. Permen 3 tahun 2017 USBN
 20. Kisi-kisi USBN SMA/MA Permapel Kurikulum KTSP
 21. Kisi-kisi USBN SMA/MA Permapel Kurikulum 2013
 22. Undangan Upacara Untuk MA Swasta
 23. Undangan Upacara Untuk MA Negeri
 24. JADWAL_EHBS GENAP-MA_K-13 1617
 25. JADWAL_EHBS GENAP-MA_KTSP 1617
 26. li>Rekap Penetapan Hasil Akreditasi MA
 27. Surat Penetapan Hasil Akreditasi MA
 28. Instrumen Monev. BOS SMA dan SMK APBN-1
 29. Kalender Pendidikan PDF
 30. Kalender Pendidikan exel
 31. Edaran Diknas PLS 2016
 32. SK Waslang dari Diknas
 33. Lampiran SK Waslang dari Diknas
 34. Jadwal UN 2016
 35. Jadwal US/UM 2016
 36. Jadwal UAMBN 2016
 37. Keputusan Dirjen No 7322 (Ttg POS UAMBN)
 38. Lampiran I POS UAMBN 2016
 39. Lamp. II (SK Dirjen Pendis No. 7322 Thn 2016 TTg POS UAMBN)
 40. Kisi-kisi Praktik USBNMA 2016
 41. Surat Edaran UNBK
 42. PMA No. 90 Th 2013 Ttg Penyelenggaraan Pend. Madrasah
 43. Jadwal UN dan US TP 2015/2016
 44. APLIKASI ENTRI DATA PESERTA UN MA TAHUN 2016
 45. APLIKASI ENTRI DATA UN MA 2015
 46. DATA POKOK UNTUK MA
 47. Soal Listening II 2014
 48. PENGUMUMAN CPNS K2
 49. ID dan Pasword SPAN-PTAIN
 50. IMPUT NILAI SNMPTN
 51. Aplikasi ADP Th.2014
 52. Perangkat UN 2014
 53. Animasi Pembelajaran Kimia
 54. Jadwal EHB Ganjil TP.2013/2014
 55. INFORMASI TERBARU K1 - K2
 56. Penerimaan CPNS Kemenag RI Th.2013
 57. CPNS Dosen PAI
 58. Panduan BOS MA 2013
 59. Nama Barang dan Harga Lab.IPA MA
 60. Proposal BOS APBD Tahun 2013
 61. RAPBM Dana BOS Juli-Des 2013

Pencarian